Hoe worden ballonnen gemaakt?

lege ballonnen
Hoe worden ballonnen gemaakt? Wij zien ballonnen eigenlijk alleen maar in de winkels of als versiering op feestjes, maar heb je er wel eens over nagedacht hoe deze ballonnen nu daadwerkelijk gemaakt worden? En van welk materiaal? Daar ga je in dit artikel allemaal achter komen.

Waarvan zijn ballonnen gemaakt?

Om het productieproces beter te begrijpen is het allereerst belangrijk te weten waar een ballon van gemaakt wordt. Ballonnen worden gemaakt van een vloeibaar type rubber dat latex genoemd wordt. Latex vormt zich door het sap van de rubberboom. Deze groeien vooral in landen zoals bijvoorbeeld Maleisië.

Proces van het maken van een ballon

Allereerst wordt er begonnen met toevoegen van verf aan de latex. Op deze manier krijgt de ballon de mooie kleuren zoals wij ze uiteindelijk kennen. De verf wordt door een net in de latex gegoten en zal vervolgens 16 uur gemengd worden. Zo blijft de kleur van het mengsel constant en kan de vloeibare latex niet hard worden. Vervolgens wordt er met een machine een hele rits aan stalen mallen in ballonvorm gedoopt in de latex. De latex droogt vervolgens heel snel om de mal, waarna een borstel om de randen van de ballon heen zal gaan. Hierdoor krult het uiteinde van de ballon op en krijgt de ballon het bekende uiteinde. Hierdoor leg je ook gemakkelijk knopen in de ballon. Hierna worden de ballonmallen 16 minuten lang ondergedompeld in een warm bad, wat bijdraagt aan de soepelheid van de ballon. Dit heeft natuurlijk voordelen bij het gebruiken en opblazen van de ballon. Na dit worden de ballonnen ondergedompeld in een bad van water gemengd met poeder. Deze poedervorm zorgt er voor dat de ballon gemakkelijk van de mal af zal geraken. De ballonnen worden machinaal een beetje opgeblazen en van de mallen afgehaald. Tot slot worden de ballonnen nog in een soort wasmachine met zeep gedaan om alle residuen van de ballonnen te wassen.  

3 reacties op “Hoe worden ballonnen gemaakt?

    • Ballonnenbox zegt:

      De handigste manier is om door het midden van de pilaar een lint te verwerken. Bij elke set van 4 ballonnen, draai je een lint om het midden waar de ballonnen samen komen. Dit doe je van onderaan de pilaar tot aan de top. Vervolgens kun je dan aan de top de grote ballon vastmaken aan het lint. Zo blijft deze mooi bovenop de pilaar vastzitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *